Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formules bij een tienkamp

ik heb deze drie formules gevonden over de bereking van punten bij een tienkamp

De formule voor de loopnummers is: P = Int(A*((B - tijd)^C))
De formule voor de werpnummers is: P = Int(A*((afstand - B)^C))
De formule voor de springnummers is: P = Int(A*((100*(afstand - B))^C))

ik snap alleen niet hoe ze aan A, B en C komen en hoe dat tot stand komt, dus graag uitleg daarover.

jelle
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 9 maart 2004

Antwoord

Beste Jelle

Ik weet er ook niet het fijne van (misschien weet de KNAU dat wel) maar er is wet iets over te zeggen door goed naar de formules te kijken.
Als je let op de 100 meter (voor mannnen) dat geldt (afgerond) A=25 B=18 en C=1,8)
Het aantal punten is dan (ongeveer) 25*(18-tijd)^1,8
Hieruit kun je meteen opmaken dat een tijd van 18 sec letterlijk niets is, je krijgt dan nul punten. Je krijgt punten voor het aantal seconden dat je hier onderblijft. Dat aantal wordt bijna gekwadrateerd (^1,8)
Dit zorgt bijv ervoor dat een verbetering van een persoonlijk record van 11 naar 10,5 sec veel meer punten oplevert dan een verbetering van 14 naar 13,5 sec.
Door het getal A kan men tijden van diverse loopnummers met elkaar vergelijken
Voor de werp en springnummers is een dergelijk verhaal te houden
Hoe met precies tot bepaling van de warden vor A Ben VCis gekomen weet ik niet. Meestal past men de waarden net zolang aan tot de resultaten eningzins overeenkomen met wat men redelijk vindt. Zo zou het kunnen zijn dat de wereldrecords op de diverse onderdelen ongeveer evenveel punten opleveren. Of dat zo is kun je bijv. nagaan via een online calculator,of mbv excel

Zie De KNAU-IAAF puntentelling

gk
woensdag 10 maart 2004

©2001-2024 WisFaq