Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De vergelijking van een raaklijn

Halo, ik heb een vraagje : stel de vergelijking van de raaklijn op :
y=3Ö(9-x3) in het punt is (...,2)
in het boek stond dat x = 1 , hoe kan dat nu?
het is toch x= 3Ö(9)-2 , en als ik dan de kettingregel ga toepassen kom ik op een vrij moeilijke vergelijking , ben ik juist bezig ?

winny
Leerling mbo - maandag 8 maart 2004

Antwoord

3Ö(9-x3)=2
9-x3=8
x3=1
x=1
Tada!

Moeilijke vergelijking? De afgeleide?
f(x)=3Ö(9-x3)=(9-x3)1/3
f'(x)=1/3(9-x3)-2/3·-3x2=-x2·3Ö(9-x3)2

Valt erg mee vind ik...

WvR
maandag 8 maart 2004

©2001-2024 WisFaq