Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen van lineire vergelijking met haakjes

hoe moet je dit aanpakken

4(3x-1)=x+2

denys
Overige TSO-BSO - maandag 8 maart 2004

Antwoord

Er staat op de website erg veel over oplossen van vergelijkingen. Misschien wel iets te veel om snel te zoeken.
Jouw vergelijking is eigenlijk vrij eenvoudig.
Het is handig om de linkerkant uit te werken (men spreekt ook wel van 'haakjes wegwerken')
4(3x-1) dus vier maal (3x-1) is gelijk aan 12x -4
Je krijgt dan als vergelijking:
12x -4 = x +2
Het is handig om aan beide kanten 4 op te tellen, de vergelijking wordt dan wat korter: 12x = x +6
Nu is het handig om aan beide kanten (één) x af te trekken
Je krijgt dan 11x = 6
Nu ben je er bijna om te weten wat (één) x is hoef je alleen nog maar door 11 te delen:
x=6/11
Nog eens onder elkaar:

4(3x-1) = x+2
      [haakjes weg:]
12x-4 = x+2
     [+4 aan beide kanten: ]
12x =x+6
      [beide kanten x eraf :]
11x = 6
     [ delen door 6:]
x = 6/11
Deze aanpak wordt wel de weegschaalmethode genoemd
Wist je trouwens dat er bij WisWeb een heel aardig programmaatje (applet) is dat je helpt dit soort vergelijkingen op te lossen ?

Zie vergelijkingen oplossen met wisweb

gk
maandag 8 maart 2004

©2001-2024 WisFaq