Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Jaarlijkse deel kapitaal en intrest bij sparen

Ik heb tussen de andere vragen gekeken maar vond er niet direct een antwoord in terug :

Ik weet reeds het eindkapitaal : 180.077,88 €, de jaarlijkse opbrengst is 3,75 % en de looptijd is 14 jaar en 5 maanden. Welk bedrag kan ik ieder jaar voorzien (deel kapitaal en deel intrest)? Ik veronderstel dat dit ieder jaar stijgt daar je meer intrest krijgt elk jaar. Kan dit ook in excel worden verwerkt?

Elke
Student universiteit - vrijdag 5 maart 2004

Antwoord

Beste Elke,

eerst moet je bepalen welk bedrag er elk jaar gestort moet worden (ik ga uit van jaarlijkse stortingen, bij maandelijkse stortingen moet je alles gaan omzetten naar maandbasis). Daarvoor kan je volgende formule gebruiken.

q21082img1.gif
Wn = eindbedrag
B = jaarlijks te storten bedrag
i = jaarlijkse intrestvoet
n = looptijd uitgedruk in jaren (dus 14 + 5/12)

Als je alles invult, kan je hier B dan uithalen. Dit is het jaarlijkse kapitaaldeel. Nu moet je dan voor elk jaar het intrestdeel uitrekenen (intrest op het saldo op het belegd kapitaal). Dat moet jammer genoeg 1 voor 1 gebeuren.

Dit kan je gemakkelijk gewoon laten uitrekenen in Excel.
Kolom A: jaar (1 tem 15)
Kolom B: uitstaand bedrag
Kolom C: intrest op dit bedrag (Kolom B * 0,0375)
Kolom D: bedrag dat er dat jaar bijkomt
Kolom E: kolom B + C + D (dit vormt dan de basis voor de waarde in kolom B volgend jaar)

vb. Elke jaar 100 euro storten aan 3% intrest. Bij het begin is er geen gestort kapitaal.
Jaar 0: 0 + 0 intrest + 100 = 100
Jaar 1: 100 + 3 + 100 = 203
Jaar 2: 203 + 6,09 + 100 = 309,09
Jaar 3: 309,09 + 9,2727 + 100 = 418,3627
...

Groetjes,

tg
maandag 8 maart 2004

©2001-2024 WisFaq