Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inverse berekenen om om de y-as te wentelen

ik ben bezig om een inhoud van een lichaam te bereken door het om de y-as te wentelen, hiervoor moet ik de inverse berekenen van de volgende functie

x = 2e^(1-.5x)

ik heb al een paar voorbeelden op deze site bekeken, maar alsnog kom ik er niet uit.

alvast bedankt remco.

Remco
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 4 maart 2004

Antwoord

Ik neem aan dat je de volgende functie bedoeld:
f(x)=2e^(1-.5x)
Het berekenen van de inverse is het simpelst door de x en y van taak te laten verwisselen: ofwel de variabele x vervang je door y en de variabele y door x.
Dus:
x=2e^(1-.5y)
Het is echter nu de bedoeling dat je weer een functie van y krijgt (je wilt natuurlijk dat je weer een functie krijgt die wordt bepaal door x.
Dus y=2(1-ln(x/2))
Nu heb je de inverse van je functie en is het aan jou de taak om deze functie om je x-as te wentelen en dat is wel wat makkelijker .

Veel succes
Erik

EvE
donderdag 4 maart 2004

©2001-2024 WisFaq