Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Recursieve formules

Ik moet een PO maken met recursieve betrekkingen, maar ik krijg de formules niet in mijn rekenmachine. Zn+1=(1-0,99975^Zn). Vn,met Z 0= 10. En Vn+1=9000-(Zn+1)-(In+1), V 0 is dus 8990. En In+1=In+Zn. I 0= 0. ik heb al van alles geprobeerd maar hij geeft telkens 'quit'. Kunnen jullie mij helpen??????????? Alvast heel erg bedankt, Simone

Simone
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 3 maart 2004

Antwoord

Ik ga er maar van uit dat je een TI83 hebt; zo niet, dan houdt het voor mij ook op, want van andere machines weet ik (gelukkig) ook niet alle knoppologieën.

1) Begin met de mode-knop het apparaat te vertellen dat je het over rijen wilt hebben. Dus: Mode®Func®Seq (op rij vier).
2) Ga naar het functie-invoerscherm (de Y-knop indrukken)
3) Vul bij nMin (regel 1) het getal 0 in (de machine weet nu dat de rij als startterm 'nummer 0' heeft)
4) Op regel 2 staat u(n), dat is de aanduiding voor de n-de term. Daarachter schrijf je nu 1-0.99975^u(n-1)
De letter u vind je boven de knop met het cijfer 7 en de n haal je onder de knop waar je altijd de x vandaan haalt als je een functievoorschrift intikt)

Dit zou het dan moeten doen. Met TABLE kun je de opeenvolgende termen volgen.
Voor de andere rijen volg je dezelfde procedure.
Wat misschien verwarrend is: in jouw formules wordt elke term uitgedrukt in zijn voorganger met behulp van z(n+1) = een formule in z(n).
Met het apparaat moet je dit veranderen in u(n) = een formule in u(n-1).
Maar of je nou term (n+1) vergelijkt met term (n) óf term (n) met term (n-1) maakt niet uit. In beide gevallen is het een term met zijn onmiddelijke voorganger.

Als je tóch met een andere machine werkt: waarschijnlijk is er niet veel verschil qua invoer. Zo ja, dan moet je je vraag maar opnieuw indienen en wachten op een Casio-specialist.

MBL
donderdag 4 maart 2004

Re: Recursieve formules

©2001-2024 WisFaq