Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Maclaurinreeks voor de functie met cosinus

Als je de formule toepast voor de Maclaurinreeksontwikkeling van de functie cos (Öx), dan krijg je in je eerste afgeleide al een Öx in de noemer. En vermits het bij Maclaurin draait om het getal x=0, hoe moet je zo'n functie dan ontwikkelen? Steunend op gekende reeksen als cosx en Öx? Ik weet niet goed hoe eraan te beginnen... Kan er iemand helpen? Dank!

JB
Iets anders - zaterdag 28 februari 2004

Antwoord

Stel Öx = z
De reeks is dan
1 - z2/2! + z4/4! - z6/6! + z8/8! .....
Met z2 = x wordt dit
1 - x/2! + x2/4! - x3/6! + x4/8! .....

Je kan dit controleren door de reeks uit te werken voor x = 2 en tevens de cos(Ö2) te berekenen.

LL
zaterdag 28 februari 2004

©2001-2024 WisFaq