Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bepaalde integraal van de sin4(x)

Ik kom er echt niet uit! Wie kan er helpen aub?
De integraal van sin4x.dx ??? Met de methodes (o.a. partiële integratie) die ik al heb geprobeerd strand ik steeds op het volgende: de integraal van x.sinx.cosx.dx - integraal van sin2x.cos2x.dx
Welke techniek moet je hier dan wél toepassen? Dank voor de hulp!

JB
Docent - zaterdag 28 februari 2004

Antwoord

sin4(x)=sin2(x)(1-cos2(x))=sin2(x)-sin2(x)cos2(x)=
sin2(x)-(1/2sin(2x))2=sin2(x)-1/4sin2(2x).

Omdat cos(2x)=1-2sin2(x) geldt: sin2(x)=1/2-1/2cos(2x).

Dus sin2(x)-1/4sin2(2x)=1/2-1/2cos(2x)-1/4(1/2-1/2cos(4x))=
1/2-1/2cos(2x)-1/8+1/8cos(4x)=
3/8-1/2cos(2x)+1/8cos(4x).
Nu is het primitiveren geen probleem meer:
3/8x-1/4sin(2x)+1/32sin(4x)

hk
zaterdag 28 februari 2004

©2001-2025 WisFaq