Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Terugrekenen discrete dynamische modellen

Gegeven is het volgende model:
Gt+1=Gt-0,00005GtZt
Zt+1=Zt+0,00005GtZt-0,08Zt
It+1=It+0,08Zt

Nu is de vraag wat G0 en Z0 zijn als het beginaantal 10000 is en I0=0, maar ik zou niet weten hoe ik met dit model terug moet rekenen. Verder is gegeven dat G1=7200 Z1=2640 en I1=160
Ik hoop dat jullie mij hierbij kunnen helpen..?

Alvast bedankt,
XXkelly

kelly_
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 26 februari 2004

Antwoord

Als I0=0 en I1=160 dan volgt uit de laatste vergelijking:

160=0+0,08·Z0
Z0=2000

Z0=2000 en Z1=2640 invullen in de tweede vergelijking levert:

2640=2000+0,00005·G0·2000-0,08·2000
Hieruit bereken je G0.

En klaar is Klara...

WvR
donderdag 26 februari 2004

©2001-2024 WisFaq