Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bepalen van parameter, voorwaarden mbt parameter,

Ik had graag hulp gehad met de volgende opgaven:

(1)
Bereken de parameter p zodat denvolgende stelsels van homogene vergelijkingen niet-nuloplossingen hebben:

Hoe moet je hierbij precies te werk gaan?
Ik zou de eliminant gelijk stellen aan nul en hieruit p bereken want wanneer de E=0 heeft het stelsel oplossing?

vb van stelsel:
px1-4x2+x3=0
6x1-3x2-2x3=0
px1+2x2+x3=0

(2)
Voor welke waarden van a hebben de volgende stelsels
a) een enige oplossing
b) oneindig veel oplossingen
c) geen oplossingen?

Hoe kan je die waarden het best bepalen?
zijn er geen oplossingen als eliminant ¹0
enige oplossing als E=0
en wanneer oneindig veel oplossingen?

vb van een stelsel:
x-ay=4
2x+ (a-3)y=6

Zou iemand me hiermee willen helpen aub?

Dank bij voorbaat...
Anne

Anne N
3de graad ASO - zondag 22 februari 2004

Antwoord

dag Anne,

vraag 1 heb je juist beantwoord.
Ter aanvulling: Als E=0 dan zijn er niet-nul-oplossingen. Dat zijn er dan meteen ook oneindig veel (dus niet alleen maar een oplossing).
vraag 2 doe je niet goed.
Er is een unieke oplossing als E¹0
Als E=0, dan heb je òf geen oplossing, òf oneindig veel oplosssingen. In welke van de twee gevallen je zit, zul je verder moeten onderzoeken met eliminatie.
Hopelijk kun je zo weer even verder.
groet,

Anneke
maandag 23 februari 2004

©2001-2025 WisFaq