Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen 4e graads vergelijking lukt niet

ik probeer de volgende vergelijking op te lossen :
x4+2x3+6x+8=0
ik heb geprobeerd er een 3e graads vergelijking van te maken en dan komt eruit x=8.213 maar ik weet niet hoe ik aan de andere 2 getallen kan komen. Ik hoop dat jullie kunnen helpen.

tom
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 22 februari 2004

Antwoord

Hoi Tom,

Een gevonden oplossing kan je altijd even controleren. Vul die waarde namelijk weer in de oorspronkelijke vergelijking in, en wat er staat moet kloppen. Als je de waarde x=8.213 invult in de gegeven vergelijking, klopt dit helaas niet. Je antwoord is dus helaas niet goed. Als je een grafische rekenmachine hebt, kan je de grafiek ook daarop tekenen, en kijken waar de grafiek de x-as snijdt.

In het algmeen gaat het oplossen door de vergelijking te ontbinden in factoren. Dit gaat helaas niet zo gemakkelijk bij de door jou gegeven opgave. Kan het zijn dat je een schrijffout gemaakt hebt (misschien een minteken vergeten)?

Mocht je er niet uitkomen, stuur dan nog even een reactie!

Succes,

Erica
zondag 22 februari 2004

©2001-2024 WisFaq