Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe is dit antw gemaakt?

Uit de letters a,b,c,d en e mag je 3 letters kiezen.
Dat kan op 2 manieren.
1:Elke letter mag meer dan 1 keer worden gekozen.
2:Elke letter mag maar 1 maal gekozen worden.

Als je naar het resultaat kijkt zijn er weer 2 manieren:
a:De volgorde is wel van belang.Dus aba is niet dezelfde mogelijkheid als aab.
b:De volgorde is niet van belang.Dus aba is wel hetzelfde als aab.

Volgens het antw.boek heeft meth.1a 125 mogh.en komt als 5*5*5=125 tot stand.Dit begrijp ik wel.
Maar meth. 2a heeft 54 mogelijkheden.Het antw.boek laat wel alle rijtjes zien abc,acb,bac,bca enz.,maar verklaart niet HOE dit tot stand komt.
Ik probeer BV 5*4*3...Maar dat is fout,ik kom zo niet aan 54.

methode 2b heeft maar 9 mogelijkheden,en ook hier ...Hoe komt men hier aan?Bv 3*3*3/3=27??..IK weet het niet,ik heb een paar dagen geprobeerd maar nu leg ik de vragen aan julie voor.Ik heb mischien (nog) te weinig ervaring of inzicht,maar waarom is de uitleg in de boeken (te) vaak zo vaag,is daar een bedoeling mee?
Ik bedoel als jullie het uitleggen begrijp ik het 9 van de 10 keer wel! Mijn complimenten en alvast bedankt.
Mario (zelfstudie)

Mario
Iets anders - zaterdag 21 februari 2004

Antwoord

Je hebt 5 letters a, b, c, d en e. Hieruit kies je 3 letters. De vraag is: hoeveel mogelijkheden zijn er?

Er zijn nu twee zaken van belang:
  • Is het met of zonder terugleggen?
  • Is de volgorde van belang?
Dit betekent dat er nu verschillende antwoorden mogelijk zijn:

    met terugleggen?
    ja nee
volgorde belangrijk? ja 5·5·5=125 5·4·3=60
nee 7 boven 3=35 5 boven 3=10

..en daar komt geen 54 en ook geen 9 in voor... dus zal het antwoordenboekje wel fout zijn???

Zie ook: 3. Aanpak van telproblemen

WvR
zondag 22 februari 2004

©2001-2024 WisFaq