Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Transformaties afgeleide

Wat is het verband tussen de afgeleide van y = f(x) en de afgeleide van y = f(x + c), y = f(c·x)?
Dit moet ik weten voor het centraal examen havo, maar ik kon niet op een beknopt antwoord komen .

Lucas
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 20 februari 2004

Antwoord

Beste Lucas,

Hiervoor gebruik je de kettingregel:

d/dx f(g(x)) = f'(g(x))·g'(x).

Dus bijvoorbeeld by y=f(c·x) is g(x)=c·x, zodat de afgeleide is c·f'(c·x).

Doe die ander maar eens zelf.

FvL
vrijdag 20 februari 2004

©2001-2024 WisFaq