Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Poisson!!??

Ik heb een vraag over de poisson-verdeling:
wat is precies de "l" en de "e" in de formule:
P(X=k)= e^-l · (l^k / k!)
ik snap er echt helemaal niks van , misschien heb ik andere tekens geleerd??!!

Jw
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 18 februari 2004

Antwoord

Beste JW,
De l staat voor het gemiddelde. Eigenlijk is de Poisson verdeling een benadering voor de binomiale verdeling als n gaat naar oneindig en p naar 0. Het gemiddelde wordt dan genomen als np=l
De k is wat je eigenlijk wilt weten.
Bij een Poisson verdeling wordt er bijvoorbeeld gegeven dat het gemiddelde = 3 en je de kans op 2 of meer wilt weten.
Er geldt dan dus in dit geval l=3 en k=2
Een bewijs voor de benadering kun je in het Engels vinden in de bijlagen van: http://stikpet.uwnet.nl/Quants/ThreeClassicDistrVer080603.pdf

M.v.g.
PHS

PHS
woensdag 18 februari 2004

©2001-2024 WisFaq