Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Omwentelingslichaam

Hallo mensen, sorry dat ik de volgende vraag nog een keer stel maar ik kom er echt niet uit.

Gegeven zijn de parabool p: y=x2-4x en de lijn l: y=x
Bereken de inhoud van het omwentelingslichaam dat ontstaat als het vlakdeel V, ingesloten door p en l om de x-as wentelt.

Ik heb al zoveel dingen geprobeerd en ondanks jullie hulp lukt het me niet om op het antwoord 836/15p te komen.
Please help me.

Amy
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 16 februari 2004

Antwoord

Hallo Amy,

Als het vlak V geheel boven of geheel onder de x-as ligt dan geldt:
q20364img1.gif
In deze opgave moet je het interval [0,5] splitsen in [0,3] , [3,4] en [4,5].
Op het interval [0,3] is alleen y = x2-4x van belang.
Op het interval [3,4] is alleen y = x van belang.
Op het interval [4,5] liggen de grafieken op dezelfde kant van de x-as en is xx2-4x

q20364img2.gif

Dat je deze splitsing moet aanbrengen kun je zien als je de grafieken:

q20364img3.gif
plot met behulp van je GRM.



zie ook Omwentelingslichaam

wl
maandag 16 februari 2004

©2001-2024 WisFaq