Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Toetsen

Ik moet in een opdracht uit twee bestanden een vergelijking maken in SPPS. Het gaat om een verandering in een populatie ten aanzien van de politieke kleur, een variabel in beide bestanden (die dus van een verschillende periode zijn).
De politieke kleur (afhankelijke variabele) is een ordinale variabele (waardes: 1 = progressief; 2 = neutraal; 3 = conservatief); sexe (onafhankelijke variabele) is dichotoom (m,v).
Om goed te kunnen vergelijken moeten beide variabelen hetzelfde gecodeerd zijn. Wanneer de variabele die wordt gehercodeerd gereed is moet een fequentietabel gemaakt worden. Uit die frequentietabel kun je de normwaardes halen die je nodig hebt voor de toets.
Vervolgens moet je de toets gaan uitvoeren. Je kunt de bestanden in SPSS samenvoegen (merge files) en vervolgens toetsen of de politieke kleur veranderd is.
Ik heb twee vragen:
1. Welke normwaardes kun je vinden in de frequentietabel.
2. Welke toets gebruik je?

Jos
Student universiteit - maandag 16 februari 2004

Antwoord

Hoi Jos,

Je hebt zowel bij de actuele politieke voorkeur als bij geaggregeerde referentievariabele een indeling in drie groepen: 1=progressief; 2=neutraal; 3=conservatief.
Een mediaantoets zou toetsen of de mediaan in beide groepen gelijk is. Maar 10 tegen 1 dat in beide groepen de mediaan bij neutraal valt. Mediaantoetsen zijn eigenlijk alleen geschikt bij ordinale variabelen met (bijna) volledige ordening. In jouw geval heb je te maken met een ordening in slechts 3 klassen, dat is gewoonweg veel te grof. Dus absoluut niet geschikt voor toetsen op ordinaal niveau.
Zelf denk ik dat dan slechts een techniek overblijft namelijk de chi-kwadraat toets op onafhankelijkheid gecombineerd met het berekenen van Cramers V en het percenteren in de jaartallen (referentie en 1994).
Desgewenst kun je met een verschiltoets voor fracties toetsen of bij een bepaalde politieke kleur het percentage aanhang in de loop van de tijd veranderd is.
Voor de critici: ik weet dat dat niet helemaal correct is vanwege afhankelijkheid maar op dit moment valt me niets beters in.

Over die eta kan ik om twee redenen weinig zeggen: Ik werk daar zelf eigenlijk niet mee en ik weet ook niet bij welke analyse je die eta gevonden hebt. Ik vermoed bij een ANOVA.
Kijk even bij de volgende links:
eta 1 (interval/ratio)
eta 2 (nominaal/ordinaal)

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zaterdag 21 februari 2004

©2001-2024 WisFaq