Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tangens in een formule

ik heb een formule:
HX2/(4·tan(180/H))=S

uiteindelijkwil ik een formule om H te bereken:
H=.....................

maar ik blijf steken bij
H/tan(180/H)=4S/X2

om uiteindelijk H te weten te komen?

groetjes Chris

Chris
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 16 februari 2004

Antwoord

Het teleurstellende antwoord is: niet. Je kan die formule niet oplossen naar H als je enkel gebruik mag maken van de gebruikelijke functies.

Je kan de inverse functie van het linkerlid wel willekeurig goed benaderen met behulp van machtreeksen. De bruikbaarheid hangt wel af van het H-gebied dat je interesseert. Voor grotere H kan je bijvoorbeeld stellen dat tan(180/H) 180/H en dan wordt de bewuste vergelijking eenvoudig kwadratisch.

cl
maandag 16 februari 2004

©2001-2024 WisFaq