Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentieren

Ik moest de functie Ö(x+1) ../.. x diffrentieren.
Ik ben gekomen tot x../..Ö(x+1) - Ö(x+1) ../.. x2
Volgens mijn leraar moet het echter: x – 2(x+1) ../.. x2 - 2Ö(x+1) zijn, maar ik zie niet hoe hij hieraan is
Gekomen… kunnen jullie mij please helpen!

Rolien
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 16 februari 2004

Antwoord

Hoi rolien,

Het is me niet geheel duidelijk hoe het antwoord van je leraar eruit ziet, maar de manier om dit op te lossen is met de quotientregel (de originele functie is immers een breuk).

afgeleide van (Ö(x+1))/x
= x ( 1/2(x+1)(-1/2)) - (Ö(x+1)) / x2

Haakjes wegwerken en netjes uitschrijven:
1/(2xÖx+1) - (Ö(x+1))/x2

Volgens mij ben je in je eigen uitwerkingen het halfje van de wortel vergeten bij het differentieren (immers Öx = x1/2 dus afgeleide = 1/2x(-1/2) = 1/(2Öx).

Hopelijk kom je er zo uit, anders moet je nog maar even een reactie sturen.

Succes!

Erica
maandag 16 februari 2004

©2001-2024 WisFaq