Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking met een wortel oplossen

Ik heb de onderstaande formule opgesteld om de vloeistofstroom in een bepaald deel van een leidingsysteem te berekenen. Deze vloeistofstroom is afhankelijk van het wisselende drukverschil over een hydromotor (dpmotor). De waarden d1, d2, Q1 en P3 zijn constanten. Nu wil ik onderstaande formule graag in een vorm Q3(dpmotor) =…….. hebben, zodat ik de vloeistofstroom bij verschillende drukken en waarden voor d1, d2, Q1 en P3 kan berekenen en in grafieken kan weergeven. Na 2 dagen goochelen met formules, is het mij echter nog steeds niet gelukt om dit voor elkaar te krijgen. Met name het feit dat Q3 ook onder het wortelteken staat geeft mij veel problemen. Ik weet niet hoe ik dit weg kan werken. Kan iemand mij hierbij helpen?

Q3= 0.509*d1*Ö(P3+((Q1-Q3)/(0.509*d22))+dpmotor)

Ton de
Student hbo - maandag 16 februari 2004

Antwoord

dag Ton,

goedbeschouwd kun je de vergelijking terugbrengen tot:
Q3 = k·Ö(b-Q3)
Deze vorm kwadrateren levert:
Q32 = k2·(b-Q3)
met oplossingen
q20315img1.gif
Het probleem is alleen nog om k en b in al die constanten uit te drukken.
Om je even op weg te helpen: k is het getal dat voor de wortel staat, als binnen de wortel de coëfficiënt van Q3 gelijk is aan -1, dus
q20315img2.gif
b is alles onder het wortelteken dat niet bij Q3 staat. Bedenk wel dat 1/(0.509·d22) buiten het wortelteken gehaald is.
Lukt het dan om b ook in de overige constanten uit te drukken?
succes,

Anneke
maandag 16 februari 2004

©2001-2024 WisFaq