Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Methodisch oplossen van een `veerman-raadsel`

In een tijdschrift las ik het volgende raadsel:
Op een eiland staan 5 personen. Alle 5 personen willen gered worden. Ze hebben een roeiboot die maximaal 100 kg kan dragen.
De gewichten van de personen:
jan = 100 kg; Joost = 49 kg; Suzan= 51 kg; Colinde = 54 kg en Evert = 50 kg.
Hoe komen alle personen naar de overkant, zonder te zwemmen of andere tructjes.

Als ik dit soort raadsels oplos, ga ik altijd gewoon uitproberen en meestal kom ik er dan wel uit, maar is er ook een standaard methode om dit soort raadsels op te lossen?

Margre
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 15 februari 2004

Antwoord

Een effectieve oplos-strategie is het kijken naar de situaties binnen de puzzel die het minste mogelijkheden hebben. In dit geval: Jan. Jan weegt 100kg, dus moet wel in z'n eentje met de boot. Jan kan dus niet als laatste (want iemand moet de boot terug naar het eiland gebracht hebben, en die persoon kan niet meer mee met Jan). Verder kan Jan ook niet als eerste gaan, want wie neemt de boot dan mee terug ?

Dus laten we Jan als tweede gaan. Eerst sturen we Joost weg, samen met Evert. Joost gaat vervolgens terug, en geeft de boot aan Jan. Deze vaart over en geeft de boot aan Evert die terugvaart. Nu zijn we dus weer in de beginsituatie met als enige verschil dat Jan over is (ons grootste probleem).

Dan hebben we Colinde, die ook in haar eentje naar de overkant moet. Hiervoor gebruiken we hetzelfde trucje, dus komen we in de situatie dat op het eiland alleen nog Joost, Suzan en Evert staan, terwijl de 2 zwaarste personen al gered zijn. Vanaf hier moet het verder wel lukken denk ik

Gideon
dinsdag 17 februari 2004

©2001-2025 WisFaq