Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Abc-formule, de wortels

Hoi,

y = x + b/2a
Zoals bekend, is het zo dat:

y = ±Ö((b2-4ac)/(4a2))
Dan:
y = ±Ö(b2-4ac)/±(4a2)

Klopt dit? Of moet ik zeggen:
y = ± (Ö(b2-4ac)/Ö(4a2)

Dan volgt er een tweede vraag.
Verdere stap zegt:

y = ±Ö(b2-4ac)/2a

Waarom 2a en niet -2a? Dat zou toch ook kunnen? Dat komt alleen niet uit met de oplossingen!

Mvg,

Bart K
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 15 februari 2004

Antwoord

Ik vrees dat je de uitvinder bent van een nieuwe abc-formule. Nou heb ik zelf ook altijd de stille wens gekoesterd om nog eens beroemd te worden met de ontdekking van iets nieuws, maar helaas is het (tot nu toe!) niet gelukt. Ik moet je dus adviseren om de traditionele abc-formule te blijven gebruiken en er vooral geen nieuwe variant van te introduceren.
Het moet zijn: x = [-b±Ö(b2-4ac)]/2a
En misschien staat ie toevallig ook zo in je boek! Kijk het eens na.

Zie ook Bewijs voor de abc-formule?

MBL
zondag 15 februari 2004

 Re: Abc-formule, de wortels 

©2001-2024 WisFaq