Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Steekproefgroote en betrouwbaarheidsinterval

Ik heb een 3-tal vragen:

Voor mijn afstuderen wil ik een MMO (multi moment Opname) uitvoeren in een productiebedrijf. Hierbij loop ik om de 10 minuten langs een aantal machines (8 in totaal) en noteer de werkzaamheden die ik op dat moment zie. Het doel is inzicht te krijgen in de insteltijd, draaitijd en overige.

1- Hoe bepaal ik nu de steekproefgroote?

Dit heb ik gevonden:

n=s*p*(100-p)N^2

s=1.96
p=50
N=3

Dit klopt ook met jullie voorbeeld. Uitgaande dat p en N even constant zijn zou er dus altijd 1068 uitkomen bij een BI van 95 %. Klopt dit ook in mijn geval? Maakt het niet uit dat ik meerdere machine afloop?

2- En mijn tweede vraag:
Kan ik daarna de betrouwbaarheid bepalen met:
N=s*v*p*((100-p)/n) ? Maar wat is v??

3- vraag.
Vergeet ik iets ??

Ik zou enorm geholpen zou als deze vragen kunnen worden beantwoord.

Met vriendelijke groet,

Dennis

Dennis
Student hbo - zondag 15 februari 2004

Antwoord

Rare symbolen gebruik je in je formules.

1)Ik zou zeggen n=z2*p*(100-p)/a2 met z uit de normale verdeling (1,96) en a de afwijking of marge (3%) in je schatting. Dan kom je inderdaad op 1068 uit.
Wat je hiermee kunt is het percentage (van de tijd) schatten dat de machine werkt/schoongemaakt wordt/ingesteld wordt etc. Wanneer het om verschillende soorten machines moet je rekenen op 1068 metingen per machine dus in het totaal 8*1068.
2) Eens gekozen blijft je betrouwbaarheid altijd 95%. De (on)nauwkeurigheid van de schatting kan achteraf berekend worden met de formule z·Ö{p·(1-p)/n}. Jouw v zal dus wel een wortelteken voorstellen.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
dinsdag 17 februari 2004

©2001-2024 WisFaq