Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrie: ongelijkheden

Hallo WisFaq

we hebben de opdacht gekregen om omgelijkheden te laten uiteenvallen, of te herleiden naar een algebraïsche vgl. We hebben dit soort oefeningen reeds gedaan, maar enkel met sin en cos. Nu zit het probleem hem erin dat de opgave tangenten bevat.
Ik weet hoe ik moet starten, maar geraak niet verder dan het voor te stellen op de goniometrische cirkel. Zouden jullie me kunnen helpen ?

Opgave: [tan(x).tan(x/2)] 0

Wij hebben de gewoonte het tekenverloop te bepalen, maar dat lukt me niet...

Peter
3de graad ASO - zaterdag 14 februari 2004

Antwoord

Je probleem is misschien wel het feit dat het over verschillende hoeken gaat, maar je kent heel zeker een formule om de tan(x) = tan(2.x/2) om te zetten in de tan(x/2).
Vervang even tan(x/2) door t en je hebt een eenvoudige rationele ongelijkheid.
Je vindt hieruit dat -1 t = tan(x/2) 1.
Je kan bepalen in welk(e) interval(len) de hoek x/2 ligt en hieruit in welk(e) interval(len) de hoek x zelf moet liggen.
Oplossing : x = a +2kp met a Î ]-p/2 , p/2[.

LL
zaterdag 14 februari 2004

©2001-2024 WisFaq