Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen verglijking; PK`s en RPM

Ik loop vast met het oplossen van een vergelijking.
Maar om er zeker van te zijn dat het niet in een eerder stadium al ergens fout gaat, het complete voorbeeld:

De bedoeling is om de juiste toerental(rpm) te berekenen van de 1e versnelling om te schakelen naar de volgende versnelling zonder verlies van aandrijvingskracht(pk).
Ik weet dat de uitkomst tussen de 70 en 75 moet liggen.

Het omrekenen van RPM naar PK gebeurt met een PK-curve, de formule die ik hievoor gebruik is:
(opmerking: RPM is werkelijke rpm / 100)
PK(versnelling) = -0,05 * RPM(versnelling)2 + 5,5 * RPM(versnelling) - RPM(versnelling)

Nu wil ik weten wanneer er geen PK-verlies optreed, dan moet ik zowel PK(1) als PK(2) weten:
PK(1) = -0,05 * RPM(1)2 + 5,5 * RPM(1) - RPM(1)
PK(2) = -0,05 * RPM(2)2 + 5,5 * RPM(1) - RPM(1)

Om geen 2e onbekende in de formule te hebben":
RPM(2) = RPM(1) * (Schakelratio(2) / Schaleratio(1))
RPM(2) = RPM(1) * (2,13 / 3,54)

Dus:
PK(2) = PK(1)

-0,05 * (RPM(1) * (2,13/3,54))2 + 5,5 * RPM(1) - RPM(1)
= -0,05 * RPM(1)2 + 5,5 * RPM(1) - RPM(1)

-0,05 * (RPM(1) * (2,13/3,54))2 = -0,05 * RPM(1)2

(RPM(1) * (2,13/3,54))2 = RPM(1)2

Maar dan verder ... dat is de vraag ?!
Ik hoor graag het antwoord.

Roel
Iets anders - zaterdag 14 februari 2004

Antwoord

Ten eerste vind ik dit:
PK(versnelling) = -0,05 * RPM(versnelling)2 + 5,5 * RPM(versnelling) - RPM(versnelling)
een rare formule: er staat dus
PK(versnelling) = -0,05 * RPM(versnelling)2 + 4,5 * RPM(versnelling).
Maar dat zul jij beter weten dan ik.
Ten tweede vind ik dit merkwaardig:
PK(2) = -0,05 * RPM(2)^2 + 5,5 * RPM(1) - RPM(1)
Moet dit niet
PK(2) = -0,05 * RPM(2)^2 + 5,5 * RPM(2) - RPM(2)
zijn?
Nogmaals ik heb geen idee waar je mee bezig bent, ik geef alleen maar aan wat ik merkwaardig vind.

hk
maandag 16 februari 2004

©2001-2024 WisFaq