Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Trixosaurussen en Kremosaurussen

Trixosaurussen hadden drie keer zoveel horens als kremosaurussen. Een gemengde kudde van 24 van deze dieren had even veel hoorns als 10 trixosaurussen en 6 kremosaurussen. Hoeveel kremosaurussen waren er in die kudde?

Weten jullie hier raad mee ?
Alvast bedankt

Thomas
3de graad ASO - woensdag 11 februari 2004

Antwoord

Noem ht het aantal hoorns van een trixosaurus.
Noem hk het aantal hoorns van een kremosaurus.
Dan weet je: ht = 3·hk
Noem t het aantal trixosaurussen in de kudde
Noem k het aantal kremosaurussen in de kudde
Het aantal hoorns in de kudde is dan
t·ht + k·hk = (3t + k)·hk
Omdat er 24 dieren in de kudde zitten, weet je
t + k = 24
Het aantal hoorns van 10 trixosaurussen en 6 kremosaurussen is gelijk aan
10·ht + 6·hk, dus 36·hk
Dus 3t + k = 36
Dan moet het verder lukken.
Merk op, dat je hiermee niet kunt berekenen hoeveel hoorns een kremosaurus heeft...
groet,

Anneke
woensdag 11 februari 2004

©2001-2024 WisFaq