Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formules voor sin(36°) en tan(36°)

ik bereken van een driehoek de waarde toch kom ik wat anders tegen ergens anders wat eigenlijk exact het zelfde is. mijn vraag is nu wat doe ik fout/goed.
er zijn twee formules:

1/2/cos54°=1/2/sin36°=(1/10)·Ö(50+10·Ö(5))

en

1/2/tan36°=(1/10)·Ö(25+10·Ö(5))

uitleg zal handig zijn

paul
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 10 februari 2004

Antwoord

Gezien de hoek van 36° kun je op het idee komen van een regelmatige vijfhoek.
Wellicht weet je dat de diagonaal en de zijde van zo'n vijfhoek een verhouding hebben die gelijk is aan de gulden snede.

q20109img1.gif

In driehoek AMB kunnen we dan de cosinus van 36° berekenen:

q20109img2.gif

Hiermee is de eerste formule aangetoond. Ik zou dus niet weten wat je fout doet.
Voor de tweede formule kun je de formule voor cos(36°) vermenigvuldigen met de eerste formule, en het resultaat is inderdaad wat je schrijft.
Kortom: helemaal correct!
groet,

Anneke
vrijdag 13 februari 2004

©2001-2024 WisFaq