Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Buigpunt van goniometrische functie

Goedenmiddag,

De functie f: x- 1 + sin x - cos x + tan x met x Î -1/2p, 1/2p is gegeven.
B = (Xb , Yb) is een buigpunt van f. Gevraagd wordt om aan te tonen dat -1/4p Xb 0.

De afgeleide van f is volgens mij f'(x) = cos x + sin x + 1 + tan2x. Hoe nu verder ?

Groet,
Dirk

Dirk
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 10 februari 2004

Antwoord

Beste Dirk,

Voor buigpunt moet de tweede afgeleide gelijk zijn aan nul. Dus nog een keer differentiëren, zodat je f'' hebt. Dan krijg je een vergelijking .... = 0. Moeilijk op te lossen waarschijnlijk. Maar in tijden van nood is er redding:
  • Misschien kun je eenvoudig zien dat f'' voor x Î0,1/2p altijd positief of altijd negatief is,
  • verder zou het genoeg zijn om te laten zien dat voor een bepaalde waarde x Î-1/2p,0 geldt dat f''(x) een ander teken heeft dan f''(0). Dan moet namelijk tussen x en 0 een nulpunt zitten, en dat is wat werd gevraagd.
Succes.

FvL
dinsdag 10 februari 2004

 Re: Buigpunt van goniometrische functie 

©2001-2024 WisFaq