To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gonio identiteit

ik zou het volgende moeten bewijzen : sin2a + sin2b + sin2g = 2+2cosacosbcosg

graag een antwoord
bedankt.

jos
3de graad ASO - zondag 8 februari 2004

Antwoord

dag Jos,

In het algemeen is de identiteit natuurlijk niet juist, maar ik neem aan dat gegeven is dat a, b en g hier hoeken van een driehoek voorstellen, en dus samen p zijn.
Dus geldt: sing = sin(a+b)
en ook: cosg = -cos(a+b)
De eerste invullen in het linkerlid levert:
sin2a + sin2b + (sina·cosb + cosa·sinb)2
De tweede invullen in het rechterlid levert:
2 - 2·cosa·cosb·(cosa·cosb - sina·sinb)
Het uitwerken van het kwadraat en de haakjes, en vervangen van sin2 door 1 - cos2 levert dan een gelijkheid waarvan ik denk dat je dat verder zelf kunt aantonen.
succes.

Anneke
maandag 9 februari 2004

©2001-2025 WisFaq