Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraag rekenmachine

Hallo,

Ik heb de rekenmachine TI-83

ik vul de functie in: y1=8/(x-2)
xmin= -15
xmax= 15
ymin= -15
ymax= 15

Weten jullie waarom het mis gaat bij verticale asymptoten. Het lijkt nu net alsof er twee aparte grafieken getekend worden. Ik zou denken dat er een verticale lijn zou moeten lopen tussen de verticale asymptoten van die twee aparte delen van de grafiek. Klopt het dat er geen lijn daar getekend wordt of is dat een fout van de rekenmachine. Als het een fout is van de rekenmachine, waardoor wordt het veroorzaakt en is er ook een oplossing voor?

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen, alvast bedankt.:-)

icky
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 8 februari 2004

Antwoord

Er gaat helemaal niets mis, maar je bent wel een beetje hardnekkig! Ook nu weer probeer je een grafiek van -15 t/m 15 op zó'n klein schermpje te krijgen, dat er wel détails verloren moeten gaan.
Stel de minimale en maximale waarden voor y eerst eens bij, dan zie je al heel wat meer.
Maar: hetgeen je te zien krijgt zal uiteraard uit twee delen bestaan. Een deel vóór de verticale asymptoot en een deel erna. Dat de asymptoot ook nog eens getekend wordt, is eigenlijk alleen maar een extraatje. In feite maakt hij namelijk geen deel uit van de grafiek.
Je spreekt overigens over verticale asymptoten (in het meervoud, dus), maar er is er maar 1. Er is nog wel een horizontale, maar die valt samen met de x-as.

In het algemeen: experimenteer eens wat je machine en denk niet te snel dat er iets mis is of dat er hulp moet worden ingeroepen. Het apparaat kan veel, maar de instellingen maken een belangrijk deel van het succes uit.

MBL
zondag 8 februari 2004

©2001-2024 WisFaq