Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Fruitmachine


Een fruitmachine heeft 4 vensters.elk venster heeft eenzelfde rol waarop 10 verschillende plaatjes staan.
Elke draai levert een aselecte trekking uit de afbeeldingen.
a bereken het aantal uitkomsten.antw.10^4 =10.000
b Hoe groot is de kans op 4 dezelfde afbeeldingen?
Ik deed 1/10^4,dat is fout.Het antw.is 10/10.000,wat deed ik fout?Is het niet een kans van 1 op 10 per rol,4rollen=1/10*1/10...1/10?
Wat zegt het antw. mij,10 versch.afbeeldingen (per rol)gedeeld door 10.000 uitkomsten?(er is alleen een antw.,geen uitleg)Kijk ik weet wel dat er 10 versch.afbeeldingen zijn,maar 4rollen levert ook 40 plaatjes,ik heb nog moeite e.a uit elkaar te houden.
Mario (zelfstudie)

mario
Iets anders - zondag 8 februari 2004

Antwoord

Dat het aantal combinaties 10000 is, snap je wel, denk ik.
Nu de kans op 4 gelijke plaatjes.
Het eerste plaatje is onbelangrijk, dus dat geeft 10 mogelijkheden.
Maar, nadat de eerste rol tot stilstand is gekomen en je een plaatje achter het venster ziet, móeten de tweede, derde en vierde band op datzelfde plaatje komen te staan.
Voor elk van die drie banden is er dus maar één mogelijkheid.
Vandaar: 10 x 1 x 1 x 1 = 10 mogelijkheden.

Je eigen antwoord is ook nog wel te gebruiken. Als je namelijk 1/10^4 vermenigvuldigt met 10, dan heb je het juiste antwoord.
Wat jij namelijk hebt berekend, is de kans op een specifieke uitslag, bijv. 4 keer de afbeelding van een citroen. Daarvan is er inderdaad maar één van de 10000 in totaal.
Maar de citroen kan ook een appel of een sinaasappel enz. zijn, en vandaar nog even met 10 vermenigvuldigen.

MBL
zondag 8 februari 2004

 Re: Fruitmachine 

©2001-2024 WisFaq