Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Willekeurige driehoeken: vraagstuk

twee schepen verlaten gelijktijdig de haven, ieder in een andere richting. Het ene vaart tegen een snelheid van 20 knopen, het andere tegen 17 knopen (1knoop = 1 zeemijl/uur en 1 zeemijl=1852m). na twee uur zijn deze schepen 15 zeemijl van elkaar verwijderd. Bereken de hoek (op 1° afgerond) tussen de vaarrichtingen van beide schepen.

Hannel
2de graad ASO - zondag 8 februari 2004

Antwoord

q19987img1.gif
De hoek kan je berekenen met de cosinusregel. In het algemeen geldt voor een driehoek ABC:

a2=b2+c2-2bc·cosa
b2=a2+c2-2ac·cosb
c2=a2+b2-2ab·cosg

In dit geval:

q19987img2.gif

..ff uitrekenen dus...

Zie ook Wat is de sinusregel en de cosinusregel? En hoe bewijs je ze?

WvR
zondag 8 februari 2004

©2001-2024 WisFaq