Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen

hallo,
ik heb een vraag over vergelijkingen (weer)
ik heb al aardig wat vergelijkingen onder de knie, maar deze lukken telkens niet:

0.5x2 - x - 4 =0
(x-4)2-4 =0

de eerste: hier speeld die 0.5 de grootste oorzaak
de tweede: hoe haal je de (x-4)2 netjes uit de haaljes

zou iemand mij willen helpen

Alvast bedankt

Peter
Leerling mbo - dinsdag 3 februari 2004

Antwoord

Hallo Peter,

Een regel in de wiskunde die vaak geldt is dat als je ergens last van hebt dan werk je het weg. In dit geval staat het getal 0,5 je niet aan. We kunnen dit getal wegwerken door alle termen met 2 te vermenigvuldigen. De vergelijking wordt dan x2-2x-8 = 0 Deze vergelijking heeft dezelfde oplossingen.

Bij de tweede vergelijking kun je de haakjes wegwerken door van (x-4)(x-4) de haakjes weg te werken.
Erg handig is dit nu niet.In dit geval kun je beter eerst de vergelijking p2-4 = 0 oplossen. Dit geeft p = -2 of p = 2. Maar p staat nu voor x-2. We moeten dus nog x - 2 = -2 en x-2 = 2 uitwerken.

wl
dinsdag 3 februari 2004

©2001-2024 WisFaq