Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rentepercentage en getal van euler

Hoi,
Ik kom niet uit deze vraag, hopelijk kunt u me helpen.

Licht dringt niet erg diep in water door. In een troebel meertje neemt de lichtintensiteit af met 75% per meter. Voor plantaardig leven is minstens 0,000095% van de hoeveelheid zonlicht nodig. Tot op welke diepen is dit mogelijk in dit meertje?

Alvast bedankt,

Sara

Sara
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 2 februari 2004

Antwoord

Gebruik groeifactoren! Een afname met 75% komt overeen met een groeifactor van 0,25. Als het aantal meter n is dan moet gelden:

0,25n=0,00000095

Dit kan je oplossen door links en rechts de logaritme te nemen.

ln(0,25n)=ln(0,00000095)
n·ln(0,25)=ln(0,00000095)
n10

Dus tot 10 meter is er leven mogelijk.

WvR
maandag 2 februari 2004

©2001-2024 WisFaq