Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tandpasta-tubes

Operatie tube scheelt dopjes en karton

De tandpastatubes zijn in 1992 groter geworden. Daardoor gooien we talloze plastic dopjes minder weg dan vroeger. En sinds 1994 koop je tubes zonder doosjes. Dat scheelt vele kilo’s karton bij het vuilnis. Deze nieuwe tubes zijn sta-tubes: ze zijn zo gemaakt dat zij op de dop kunnen staan.

In 1990: Een tandpasta tube van 50 ml met plastic dopjes.
In 1992: Een tandpasta tube van 75 ml met plastic dopjes.
In 1994: Een tandpasta sta tube van 75 ml.

Jaarlijks gebruikt Nederland 5 miljoen liter tandpasta. In 1990 zat in een standaardtube 50 ml.

1. Hoeveel tubes kon je in 1990 vullen met 1 liter tandpasta?

In 1992 is de inhoud van de tubes anderhalf keer zo groot geworden als in 1990.

2. Bereken hoeveel dopjes er hierdoor per jaar minder nodig zijn. Geef je antwoord in miljoenen nauwkeurig. Schrijf de berekening op.

In 1994 verdwenen de doosjes om de tubes. Zo’n doosje woog gemiddeld ongeveer 12 gram.

3. Hoeveel kilogram afvalkarton scheelt dit ongeveer per jaar? Leg uit hoe je aan je antwoord komt.

Analda
Leerling bovenbouw vmbo - maandag 2 februari 2004

Antwoord

Je hebt zeker de spelregels niet gelezen. Maar ik zal je wat hints geven.

1.
In 1 tube kan 50 ml en 1 liter=1000 ml.

2.
In 1990: 5 miljoen liter tandpasta. Dat is 5×... = ... miljoen tubes en evenzoveel dopjes. (zie antwoord bij 1)

In 1992 5 miljoen liter tandpasta, dat is 67 miljoen tubes per jaar. Het verschil met 1990 is ... miljoen dopjes.

3.
Een doosje weegt 12 gram. 66,666 miljoen doosjes wegen ... gram = ... kilo

Hopelijk help dat...

WvR
maandag 2 februari 2004

©2001-2024 WisFaq