Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Correlatie

Stel ik heb een reeks van 1, 2 en 3 en een andere reeks van 1, 2 en 3. Dit levert natuurlijk een correlatie van 1 op.

Bij een reeks van 1, 2 en 3 en een andere reeks van 1001, 1002 en 1003 levert dit ook een correlatie van 1 op. Dit terwijl de toename van reeks 1 veel sterker is. Is er een statistische toets die rekening houdt met het gewicht van de toename?

Ruud
Iets anders - maandag 2 februari 2004

Antwoord

Voorzover ik weet niet. Ik zou mij ook geen reden kunnen voorstellen waarom je zo'n correlatie zou willen berekenen als je uitgaat van deze primaire gegevens. Als je de relatieve toename (dus de toename in verhouding tot de grootte van de voorganger) wilt gebruiken, dan kun je deze eerst berekenen en vervolgens de correlatie tussen deze relatieve toenames berekenen.

Reeks 1 gaat dan bestaan uit (2-1)/1 = 1 en (3-2)/2 = 0,5. Reeks 2 wordt dan: (1002-1001)/1001 = 0,000999 en (1003-1002)/1002 = 0,000998. Merk op dat je dan natuurlijk steeds 1 observatie verliest.

Dit is overigens een geheel andere analyse dan je oorspronkelijke, maar voor sommige (doch heel andere) doelen wel een zeer bruikbare.

KLY
maandag 2 februari 2004

©2001-2024 WisFaq