Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Soorten getallen

Kunt u mij vertellen wat trancendente getallen precies zijn.En heeft u misschien nog een paar ideeen voor soorten getallen.Bijv. amicale getallen, natuurlijke getallen, priemgetallen. Eigenlijk heb ik er nog een paar nodig.

Imp
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 20 juli 2001

Antwoord

perfect numbers

perfecte getallen zijn getallen waarbij de som van alle delers, plus 1 en zichzelf een getal oplevert dat twee keer zo groot als het getal zelf.

6 is perfect, omdat de delers van 6 zijn: 1, 2, 3, en 6 en 1+2+3+6=12=2·6

28 is ook prefect omdat de delers 1, 2, 4, 7, 14, en 28 samen 1+2+4+7+14+28=56=2·28 is.

natuurlijke getallen

0,1,2,3,4,5,....alle postitieve gehele getallen en nul (wij wel, in engelssprekende landen meestal zonder nul)

van alles en nog wat

priemgetallen

2,3,5,7,11,13,...getallen die alleen deelbaar zijn door 1 en zichzelf

En zo betaan er: driehoeksgetallen, vijfhoeksgetallen, sociabele getallen, decimale getallen, gebroken getallen, rationale getallen, imaginaire getallen, fibonaccigetallen, cyclische getallen, absolute pseudopriemen, Charmichaelgetallen, volkomen getallen, bijna volkomen getallen, breuken, kwadraten, derdemachten, drievoudig volkomen getallen, faculteiten, fermatgetallen, halfvolkomen getallen, Harshadgetallen, binaire getallen, hexadecimale getallen, irrationale getallen, complexe getallen, imaginaire getallen, meervoudig volkomen, normale getallen, onaanraakbare getallen, palindromen, pandigitale breuken, pandigitale getallen, pi, trancendente getallen, quasivolkomen getallen, ronde getallen, vierdemachen, vijfdemachten, enz....

Kortom er zijn er genoeg! Je kunt ze allemaal vinden in het boekje 'Woordenboek van eigenaardige en merkwaardige getallen' van David Wells.

WvR
zaterdag 21 juli 2001

©2001-2024 WisFaq