Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formules verkorten

Hoi, Hoe kan men de formule van 1 verkorten tot formule 2? Wat zijn de spelregels hiervoor?

Formule 1: (A/60)* 2pi * B / 550 = C

Formule 2: A * B / 5252,1 = C

En kun je deze formule nog verkorten:

((A * 0,10472)*B) /550 = C

Bedankt,

Mario

Mario
Leerling mbo - zaterdag 31 januari 2004

Antwoord

Formule I moet je als volgt willen lezen:

[A*2p*B]/[60*550] ofwel als [2p*A*B]/33000

Nu mag je bij breuken de teller en de noemer delen door eenzelfde getal (behalve door 0).
Als je nu kiest voor een deling door 2p, dan hou je in de teller alleen nog maar A*B over, en de noemer wordt dan 33000/(2p) en dat levert 5252,11 op.

Met de laatste breuk kun je iets soortgelijks doen: deel boven en onder de streep door 0,10472, zodat er boven de streep alleen maar A*B blijft staan.
Onder de deelstreep wordt het dan 550/0,10472 en dat is weer 5252,1

MBL
zaterdag 31 januari 2004

©2001-2024 WisFaq