Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rij van fibonacci

hoi ik ben een meisje en ik wil graag weten hoe ik als ik een getal neem, kan ontdekken of dat een getal is uit de rij van fibonacci....
ik zou dus graag willen weten hoe ik kan terug rekenen,
zou u mij dit aub willen uitleggen....
alvast hartelijk bedankt..
een meisje

een me
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 29 januari 2004

Antwoord

Hallo meisje,

Er blijkt inderdaad een methode te zijn waarmee je kunt controleren of een willekeurig getal voorkomt in de rij van fibonacci. Als voor een getal N geldt dat 5N2+4 of 5N2-4 een kwadraatgetal is dan komt dat getal voor in de rij van fibonacci.

voorbeeld
Neem N = 610 dan is
Ö(5*6102+4)=1364,002933..
Ö(5*6102-4)=1364®5*6102 -4 = 13642 dus N = 610 is een fibonacci getal.

1,1,2,3,5,..........377,610,987,1597

Zie Bron

wl
donderdag 29 januari 2004

©2001-2024 WisFaq