To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lootjes trekken

Op hoeveel manieren kunnen 5 mensen onderling lootjes trekken.

bv. 4 mensen trekken lootjes, 4!= 24
maar het goede antwoord is 9
bv. 3 mensen trekken lootjes, 3!= 6
maar het goede antwoord is 2

aartsw
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 8 maart 2002

Antwoord

Op basis van het 'Sinterklaasprobleem' zou je voor het aantal mogelijkheden de volgende formule kunnen afleiden:

\eqalign{A(n) = n!\sum\limits_{k = 2}^n {( - 1)^k \cdot \frac{1} {{k!}}}}

Berekeningen voor n=4, n=5 en n=10 vind je hier onder:

\eqalign{ & A(4) = 24 \times \frac{3} {8} = 9 \cr & A\left( 5 \right) = 120 \times \frac{{11}} {{30}} = 44 \cr & A(10) = 3628800 \times \frac{{16481}} {{44800}} = 1334961 \cr}

Zie Lootjes trekken voor Sinterklaas

WvR
vrijdag 8 maart 2002

©2001-2025 WisFaq