Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

T-test

Goede dag,
ik ben studente geneestkunde aan de universiteit van maastricht en heb een wetenschappelijke opdracht gekregen. We onderzoeken namelijk de verschillen tussen de motieven om te drinken tussen zware en lichte drinkers. We hebben hiervoor een enquete gebruikt waaraan 229 mensen deelnamen:
214 ervan dronken alcohol
waarvan 153 zwaar
en 61 licht.
Iedereen moest tevens invullen welke reden hij zij gebruikte om tedrinken -- daarvan werd per motief een optelsom gemaakt en darna kon de gemiddelde score per moetief en per persoon uitgerekend worden.

Men had ons verteld dat we een t-test moesten gebruiken om de significantie van onze uitkomsten te achterhalen. Met behulp van een hulp-programma op internet over excell hebben we de t-test uitgevoerd. We kregen een aantal uitkomsten maar weten niet juist wat ze voorstellen en vroegen ons dan ook af of u dit misschien kon uitleggen

Hieronder hebben we de t-testen toegevoegd: voor in totaal 4 verschillende motieven.
t-Test: Two-Sample Assuming Equal Variances COPING

Coping -- Nonbinge drinkers Coping -- Binge drinkers
Mean 1,2 1,397697368
Variance 0,132 0,247825789
Observations 61 152
Pooled Variance 0,214889545
Hypothesized Mean Difference 0
df 211
t Stat -2,813780105
P(T=t) one-tail 0,002679549
t Critical one-tail 1,652106221
P(T=t) two-tail 0,005359099
t Critical two-tail 1,971270649

t-Test: Two-Sample Assuming Equal Variances ENHANCEMENT

Enhancement -- Nonbinge drinkers Enhancement -- Binge drinkers
Mean 1,658196721 2,530263158
Variance 0,589265027 0,827687348
Observations 61 152
Pooled Variance 0,759889531
Hypothesized Mean Difference 0
df 211
t Stat -6,600415128
P(T=t) one-tail 1,6299E-10
t Critical one-tail 1,652106221
P(T=t) two-tail 3,2598E-10
t Critical two-tail 1,971270649

t-Test: Two-Sample Assuming Equal Variances SOCIAL

Social -- Nonbinge drinkers Social -- Binge drinkers
Mean 2,373770492 3,182894737
Variance 0,867300546 0,708844545
Observations 61 152
Pooled Variance 0,753903124
Hypothesized Mean Difference 0
df 211
t Stat -6,148290131
P(T=t) one-tail 1,93204E-09
t Critical one-tail 1,652106221
P(T=t) two-tail 3,86408E-09
t Critical two-tail 1,971270649

t-Test: Two-Sample Assuming Equal Variances CONFORMITY

Conformity -- Nonbinge drinkers Conformity -- Binge drinkers
Mean 1,124590164 1,152631579
Variance 0,145551913 0,120125479
Observations 61 152
Pooled Variance 0,127355745
Hypothesized Mean Difference 0
df 211
t Stat -0,518426944
P(T=t) one-tail 0,302351822
t Critical one-tail 1,652106221
P(T=t) two-tail 0,604703645
t Critical two-tail 1,971270649

Kristi
Student universiteit - woensdag 28 januari 2004

Antwoord

Hoi,

Hierbij is het van belang te begrijpen waarom je uberhaupt een t-test zou gebruiken. Het gaat om twee groepen drinkers: zware en lichte drinkers. En om redenen waarom ze drinken. Cruciaal is nu hoe die redenen gemeten zijn, welke schaal, welke antwoordmogelijkheden. Met name dus de variabelen Coping, Enhancement, Conformity, Social. Kun je ook aangeven wat deze variabelen voorstellen ???

Dan is de vraag wat er met de 15 niet drinkers gebeurt, zo te zien laat je die weg, blijkbaar mis je overigens ook nog een zware drinker in je analyse.

Ps. waarom voer je die toetsen niet met SPSS uit ??

Kortom: te veel onduidelijkheden om een goed antwoord te formuleren

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
woensdag 28 januari 2004

©2001-2024 WisFaq