Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inverse

hoe kan ik de inverse berekenen van y=x2+4x+4

Eric
Student universiteit - woensdag 28 januari 2004

Antwoord

Voor de gegeven functie geldt y = (x+2)2 waarbij x willekeurig mag zijn, maar y0 is.
Geïnverteerd krijg je dan: x = (y+2)2 en hierbij y willekeurig en x0

Uit (y+2)2 = x volgen twee mogelijkheden, namelijk y+2 = Öx of y+2 = -Öx.
Dit komt neer op y = -2+Öx resp. y = -2-Öx

Als je niet erg kritisch bent krijg je de inverse relaties door 'domweg' de x en de y te verwisselen.
Meetkundig komt dit neer op een spiegeling in de lijn met vergelijking y = x.
Teken de 3 figuren maar eens.

MBL
woensdag 28 januari 2004

©2001-2024 WisFaq