Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een beetje vage vraag over een kwadratische functie

Dde opgave is -x2+bx+c
gekend is x=1 en de uiterste waarde is -2
Sorry voor het ongemak.
Zouden jullie mij alsnog kunnen helpen.
Ik ben gewoon radeloos......
Groetjes
Een hopeloze student
Kevin

Kevin
3de graad ASO - dinsdag 27 januari 2004

Antwoord

Ik probeer er maar iets van te maken....
Gegeven is de functie f(x)=-x2+bx+c
Verder is (1,0) een nulpunt en het maximum is -2.
Tja... dat kan dus niet. Het is een bergparabool met een maximum onder de x-as, maar de parabool heeft wel een nulpunt... rara hoe kan dat? Niet dus!

Of zou bedoeld zijn dat (1,-2) de top is? In dat geval zou moeten gelden:

-2=-12+b·1+c
-2=-1+b+c
-1=b+c

Bovendien geldt:
xtop=-b/2a=-1/-2b=1
b=2

Dan is c=-3

f(x)=-x2+2x-3

WvR
woensdag 28 januari 2004

©2001-2024 WisFaq