Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe los je x4 - 13x² + 36=0 op?

Hallo daar,

Ik heb een vraag over vergelijkingen oplossen

x4 - 13x2 + 36= 0

Zelf heb ik gedaan: ( de Som product manier)

1. X4 - X² = X²
2. X² - 13X + 36 = 0
3. (x - 2) (x - 13) = 0
4. Zoeken naar wanneer -2 * Iets 13 is
5. ??? de stap met waar antwoord 3, -3 uit komt????

-2 + 11 = 13
2 + 11 = 13
-3 + 16 = 13
3 + 10 = 13

Mijn vraag is nu:

Hoe(waarom) kom je aan die -2 , 2, -3, 3

Ik zie namelijk ook dat -4 +17 = 13 is, maar zo kan je eeuwig doorgaan.

kan iemand mij uitleggen waar die antwoorden -2,2,-3,3 vandaan komen

Peter
Leerling mbo - dinsdag 27 januari 2004

Antwoord

In plaats van het oplossen van x4-13x2+36=0 kan je x2 beter 'even' vervangen door t. Je krijgt dan:

t2-13t+36=0
(t-9)(t-4)=0 (product-som-methode)
t=9 en t=4

Maar t=x2, dus:
x2=9 of x2=4
x=-3 of x=3 of x=-2 of x=2

Zie ook: Vergelijkingen oplossen m.b.v. ontbinden in factoren

WvR
dinsdag 27 januari 2004

©2001-2024 WisFaq