Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kleine stelling van fermat

klopt het dat 7^200= 1 (mod 101) is met de kleine stelling van Fermat? Met welke (deel)stelling van fermat geldt die regel dan. Eigenlijk is de vraag los 7^200 (mod 101) op met de kleine stelling van fermat. Maar dat snap ik dus niet helemaal, zouden jullie mij dat kunnen uitleggen?? Alvast bedankt!

chanta
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 8 maart 2002

Antwoord

De kleine stelling van Fermat:

Als p priem en geen deler van a dan geldt:
ap-1=1 (mod p)

7200 (mod 101)=
7100·7100 (mod 101)=
1·1=1 (mod 101)

Zie vraag 1879

WvR
vrijdag 8 maart 2002

©2001-2024 WisFaq