Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrische vraag

ik heb het volgende vraag willen beantwoorden:
Gegeven: tana= -1/3 en 90°a270°.
Gevraagd: bereken sina en cosa.
Ik heb het volgende gedaan:
tana=-1/3 dus moet a tussen 90° en 180° zijn omdat tussen 180° en 270° is de tan. positief. de cosa is nu negatief en de sin a is positief.
en omdat tana= sina /cosa ®
sina=-1/3cosa ®
sin2a+cos2a= 1 ®
(-1/3cosa)2+cos2a=1 ®
[1/9] cos2a+cos2a=1 ®
10/9 cos2a=1 ® cos2= 9/10 ® cos=-Ö(9/10)
sina=(-1/3)·(-Ö(9/10))® sina=1/3Ö(9/10)
klopt het of niet? zo niet, wilt u uitgebreid uitleggen hoe of wat?

Farina
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 27 januari 2004

Antwoord

Ja hoor, het klopt! Gefeliciteerd.
Je zou alleen nog Ö(9/10) kunnen vervangen door 3/10Ö(10)
Je krijgt dan dus:
cosa = -3/10Ö(10)
en
sina = 1/10Ö(10)
groet,

Anneke
dinsdag 27 januari 2004

©2001-2024 WisFaq