Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrische ongelijkheden

-1/2cos(x+p/6)Ö2/2

Kim Va
3de graad ASO - maandag 26 januari 2004

Antwoord

Hallo Kim,

Bij het oplossen van een goniometrische ongelijkheid is het handig om eerst een grafiek te tekenen.
Als we de grafiek van y = cos(x) met 0x2p 1/6p naar links schuiven dan krijgen we de grafiek van
y = cos(x+1/6p) met -1/6px11/6p
q19499img1.gif
We gaan nu eerst de snijpunten berekenen met de lijnen y = 1/2Ö2 en y = -0,5
q19499img2.gif

De snijpunten in de tekening zijn van links naar rechts:
q19499img3.gif

Uit de tekening volgt nu de oplossing van de ongelijkheid:
1/12p x 1/2p + k.2p Ú 7/6p x 19/12p + k.2p

Zie Bijzondere hoeken

wl
dinsdag 27 januari 2004

©2001-2024 WisFaq