Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 7588 

Re: Veelhoeken en de formule van Pick

Zou je misschien de formule kunnen geven want ik kom er nog steeds niet uit!!
Alvast bedankt

tom he
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 26 januari 2004

Antwoord

Voor driehoeken waarvan de hoekpunten op roosterpunten liggen bestaat er een interessant verband tussen het aantal roosterpunten (B) op de driehoek, het aantal roosterpunten op de rand van de driehoek (R) en de oppervlakte van de driehoek (O).

B = O + 1/2R + 1

Zie Formule van Pick

Voorbeeld driehoek met gat

q19479img1.gif

Bij dit soort figuren kan je de formule twee keer toepassen.

Eerst de grote driehoek:
B=37
R=18
Er geldt: 37 = O + 9 + 1, dus O = 27

De kleine driehoek:
B=8
R=4
Er geldt: 8 = O + 2 + 1, dus O = 5

De oppervlakte van de driehoek met gat is 22.

Een directe formule
Voor de grote driehoek geldt:
B = O + 1/2R + 1
O = B - 1/2R - 1

Voor de kleine driehoek geldt:
b = o + 1/2r + 1
o = b - 1/2r - 1

Oppervlakte = O-o = B - 1/2R - 1 - (b - 1/2r - 1)
Opp = B - 1/2R - 1 - b + 1/2r + 1
Opp = B - 1/2R - b + 1/2r

Enzovoort... misschien kan je iets 'leuks' verzinnen, zodat je alle punten maar één keer hoeft te tellen, als je begrijpt wat ik bedoel. Kijk maar naar de kleurtjes in de tekening van het voorbeeld.
Succes!

WvR
maandag 26 januari 2004

Re: Re: Veelhoeken en de formule van Pick

©2001-2025 WisFaq