Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Complexe getallen

geef een oplossing voor de vergelijking z^e=z0 en e^z=z0

nielsm
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 26 januari 2004

Antwoord

dag Niels,
Beide vergelijkingen kun je aanpakken door de (natuurlijke) logaritme te nemen van beide leden van de vergelijking.
De eerste vergelijking wordt dan:
ln(z^e) = ln(z0)
e·ln(z) = ln(z0)
ln(z) = ln(z0)/e
z = e^(ln(z0)/e)

Hier valt nog wel een en ander aan te nuanceren, bijvoorbeeld kun je onderscheid maken tussen (positieve en negatieve) reële waarden van z0, en complexe.
De tweede vergelijking laat ik aan jezelf over.
succes,

Anneke
maandag 26 januari 2004

©2001-2025 WisFaq