Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 4234 

Re: Vergelijking met haakjes

hoi..
ik ben aan het oefenen voor een tentamen, maar nu snap ik niet hoe je, nadat je (x2-4) - (X2=4X-5)=1 hebt gehad je zonder haakjes dan schrijft -4x+1=1
zou je me dit uit kunnen leggen?
alvast bedankt...
groetjes,

sanne

Sanne
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 25 januari 2004

Antwoord

Haakjes wegwerken doe je zo:
als er een + of niks voor de haakjes staat, mag je de haakjes zowiezo weghalen.
( zo wordt het eerste stukje, (x2-4) gewoon x2-4. want vóór de (x2-4) staat eigenlijk een + )

En als er een - voorstaat, haal je de haakjes ook weg, maar dan verandert BINNEN de haakjes iedere positieve term in een negatieve, en iedere negatieve term in een positieve.
(zo wordt het stukje -(x2+4x-5) nu -x2-4x+5 .
ieder '-' wordt '+', en elke '+' wordt '-')

groeten,
martijn

mg
dinsdag 27 januari 2004

©2001-2024 WisFaq