Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentialen

Hallo,
Voor wiskunde moet ik een Praktische Oprdacht maken over differentiaal vergelijkingen. Het lukt mij totaal niet om de volgende vraag op te lossen aangezien ik steeds met 4 onbekende factoren over blijf. De vraag luidt:

Gegeven is de parabool P: 4x=-y2+6y
Voor ieder punt (x,y) is d(4x)= d(-y2+6y)
Bereken dan dy/dx.

Ik weet niet veel van dit onderwerp dus zal mijn berekening hieronder vast ergens in de mist zijn gegaan.
Zo ben ik begonnen:

dy/dx
= d(-y2+6y / 4x)
= -y2+6y d(4x)- 4xd(-y2+6y)/(-y2+6y)2
= (-4y2+24y)dx - 4x(-2y+6)dy / (-y2+6y)2
= 4dx + (8xy-24x)dy / -y2+6y

Verder kom ik er niet uit.
Zou iemand mij svp kunnen helpen?

Hartelijk Dank
Diederik

Dieder
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 25 januari 2004

Antwoord

Uit d[4x] = d[-y2+6y] volgt 4.dx = (-2y+6)dy en daarmee heb je probleemloos dy/dx te pakken.
Het is dus veel minder ingewikkeld dan je dacht.

MBL
zondag 25 januari 2004

©2001-2024 WisFaq